Vraag offerte aan Request a quote Angebot anfordern
Inplannen rookproef Schedule a smoke test Vereinbaren Sie einen Rauchtest

Nieuwbouw Florensis Dinteloord – Volledig uitgerust met Nivolatoren.

 In

Nieuwbouw Florensis Dinteloord – Volledig uitgerust met Nivolatoren.

Kijkje in plantenteelt nieuwe kas Florensis

Eind 2019 heeft Florensis een nieuwe kas in Dinteloord in gebruik genomen. Een prachtige en hoge kas, voorzien van alle moderne technieken en uitgerust met verticale luchtcirculatie doormiddel van Nivolatoren. De verschillende afdelingen zijn multi-inzetbaar. Uitgangspunten voor het telen in de nieuwe kas zijn Het Nieuwe Telen en Plant Empowerment.

Een jaar na de ingebruikname spreekt Nivola met teeltspecialist Erik van Schie. In onderstaande vertelt hij over zijn ervaringen met het tot stand komen van de kas, de stand van de teelt en wat de kas nog meer gaat brengen.
Erik van Schie, Teeltspecialist bij Florensis
Erik werkt al 10 jaar bij Florensis als teler en teeltspecialist. Hij is deskundige op het gebied van jonge planten. In deze 10 jaar heeft hij al verschillende ontwikkelingen en vele aanpassingen in het telen meegemaakt. Het introduceren van Het Nieuwe Telen en het streven naar Plant Empowerment bijvoorbeeld. Het zijn allemaal technieken waarmee hij de teelt naar een hoger niveau heeft kunnen tillen mét een lager energiegebruik. Een onderdeel daarvan is verticale luchtcirculatie met de Nivolator, welke in de afgelopen 6 jaar een belangrijke rol is gaan spelen in het teeltklimaat voor Florensis in zowel Hendrik-Ido- Ambacht als in Kenia.
Nieuwe investering en nieuwe uitdaging in Dinteloord
Terug naar de nieuwe kas: deze gigantische investering moet natuurlijk terugverdiend worden. Dat is waar de ervaring van teeltspecialisten als Erik onmisbaar is. De teeltspecialisten zijn gevraagd hoe ze de beste teelt resultaten kunnen halen voor de inrichting van de nieuwe kas. Het resultaat is een kas die flink hoger is dan de bestaande kas in Hendrik-Ido-Ambacht met 3 schermen, een hogedruk mist systeem en Nivolatoren.
De lat in de nieuwe kas ligt hoog en er zijn nieuwe uitdagingen. Aan de hoogte van 6 meter moest Erik toch even wennen. Daarbovenop is de opzet van de afdelingen dus multifunctioneel en kan ieder gewas in het assortiment in iedere afdeling geteeld worden. Dit geeft een enorme flexibiliteit in de bedrijfsvoering.
Waarom is die Nivolator belangrijk?
Tijdens de moeilijke momenten op een dag in de herfst en winter maakt een Nivolator het verschil voor het telen van gewassen. Daarnaast moet de belichting in de kas in winteravonden ook afgeschermd worden, omdat de nieuwe kas aan de strengere lichtuitstooteisen moet voldoen. Ook tijdens de afgelopen zomermaanden werd er in Dinteloord steeds meer gebruik gemaakt van de schermdoeken tegen instraling overdag. De Nivolator zorgt ervoor tijdens deze periodes dat er een actief gewas ontstaat onder de gesloten schermen.
In de lagere kas in Hendrik-Ido-Ambacht gaat het goed, maar lukt dat in de hogere kassen ook? “Ja, de kracht zit in de verticale richting waarmee de Nivolator lucht circuleert. Hierdoor wordt de lucht boven in de kas vermengd met de lucht onder in de kas. Doordat je verticaal circuleert, creëer je tussen het gewas luchtbeweging met als resultaat: géén vochtophoping, minder ziektes en het gewas wordt gestimuleerd.” Erik gaf bovendien aan dat er een zeer homogeen klimaat ontstaat, zowel in temperatuur als in CO2 verdeling.
Niet alleen een beter klimaat, maar ook minder kosten
Ook heeft Florensis bij de vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht metingen gedaan naar energiebesparing. Door verticaal te circuleren, was er veel minder minimumbuis nodig. Bij een kastemperatuur van 20°C kan de buistemperatuur 5-10°C lager zijn. Dit zorgt er weer voor dat elk jaar energie bespaard wordt. Deze besparing en een beter gewas leidt ook weer tot een snellere terugverdientijd. Daarnaast zit er ook subsidie op verticale circulatie.

Meer informatie van de unieke verticale Nivolator®, vraag het nu hier aan!