Vraag offerte aan Request a quote Angebot anfordern
Inplannen rookproef Schedule a smoke test Vereinbaren Sie einen Rauchtest

Verticaal circulatiesysteem

 In

Verticaal circulatiesysteem

In 2016 is onderzoek gedaan met het verticale luchtcirculatie in chrysant.

Uitgevoerd door Bram Vanthoor (Wageningen UR Glastuinbouw) en gefinancierd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken

Bij Dekker Chrysanten is de kas voorzien van een verticaal circulatiesysteem door middel van Nivolatoren. Daarnaast zijn inblaasventilatoren opgehangen. In een conventionele teelt worden de bladeren onderin het gewas bruin van kleur. Door de ventilatoren die verticaal luchtbeweging in het gewas brengen is gebleken dat de onderste bladeren van het gewas groen blijven.

De ventilatoren hebben vooral overdag gedraaid en de buistemperatuur werd gestuurd op de warmtevraag. Dus geen vaste minimum buistemperatuur.

De test is in mei uitgevoerd en de gemiddelde luchttemperatuur op kophoogte was 0,4 graden lager dan in de referentiekas. Ook was er verschil in relatieve luchtvochtigheid. Overdag was dit maximaal 7% lager.

Naast deze constatering is gebleken dat het ook invloed heeft op de reactietijd tijdens de korte dag periode. Bij de afdeling met Nivolatoren was de reactietijd 2 dagen langzamer.

De teelt bij Dekker wordt gevolgd door Wageningen UR Glastuinbouw om het energieverbruik te verminderen en daarbij de teelt te verbeteren. De inblaas ventilatoren en Nivolatoren moeten hierin het verschil maken.

Doordat de inblaasventilatoren zijn gemonteerd kan de inbreng van lucht goed geregeld worden. Hierdoor kunnen de schermen langer gesloten blijven. Dit levert energiebesparing op. Daarnaast wordt er met de inblaasventilatoren het vocht in de kas geregeld. In vergelijk met een conventionele kas, wordt er een kier getrokken. Deze kier laat ongecontroleerd lucht door. Hierdoor krijg je grote lokale temperatuurverschillen in de kas. Nivola heeft een inblaasventilator ontwikkeld genaamd de NIVOLUTION. Hiermee kun je de kas koelen, ontvochtigen en het klimaat beter regelen.

De verticale luchtcirculatie ventilator van Nivola (Nivolator) werkt optimaal samen met de Nivolution, het ideale verticaal circulatiesysteem. De lucht die ingeblazen wordt neemt de nivolator mee om dit goed in de kas te spreiden en ook in het gewas te brengen.

Klik hier voor meer informatie over de Nivolator.

TuinbouwHalverwarming